Budosporten

JUDO

de manier van de zachte weg   

Overwinnen door gebruik te maken van de kracht en snelheid van de tegenstander. In Judo worden worpen, klemmen en verwurgingen beoefent. 

JIU JITSU

de soepele techniek

In Jiu-Jitsu worden worpen, klemmen, verwurgingen en trappen en stoten met elkaar gecombineerd.

TAEKWONDO

de weg van de voet en de vuist

 In Taekwondo worden voornamelijk trap en stoot technieken beoefent.

Doel van de budo sporten

Jongeren die beginnen met een vechtsport of die er door hun ouders naar toe worden gestuurd hebben vaker een kort lontje. Doen ze het langere tijd, dan neemt dat beduidend af, zo laten de cijfers zien. Door vechtsport leren ze hun agressie te beheersen. De vechtsportwereld kan vooral bijdragen aan de psycho-sociale en mentale ontwikkeling van de maatschappelijke kwetsbare jeugd en hun inspireren tot het (blijven) maken van de keuzes voor ‘het goede pad’.” Op onze trainingslocatie kun je een proefles komen meedraaien, in dat geval hoef je alleen gemakkelijke sportkleding mee te brengen en een flesje water voor na de training.

1. Het bevorderen van Zelfdiscipline: In de meeste scholen voor de vechtkunst / vechtsport wordt gefocust op zelfdiscipline. Kinderen vandaag de dag zijn zo gewend aan het ontvangen van ‘korte bevrediging’ waarin zelfbeheersing en discipline vaak ver te zoeken is. Kinderen die met  vechtkunst / vechtsport bezig zijn worden voortdurend herinnerd aan hoe essentieel (zelf)discipline voor hun is.

2. Het stimuleren van de Sociale vaardigheden: Kinderen die het moeilijk vinden om in sociale omgevingen nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken kan een ruimte gevuld met leeftijdsgenoten en een gemeenschappelijk belang zijn voordelen hebben. Kinderen in de speeltuin hebben niet altijd veel raakvlakken maar wanneer ze beide een vechtkunst / vechtsport delen zijn vaak beter in staat om elkaar te leren kennen. Oefeningen die gezamenlijk gedaan moeten worden kan vriendschappen bevorderen omdat de kinderen ‘gedwongen’ om samen aan hun vaardigheden te werken.

3. Het Stimuleren van de Fysieke Activiteiten:  De vechtkunst / vechtsport is een zeer goede manier om een kind van de bank af te krijgen en zich meer bewust te laten maken van zijn of haar fysieke vaardigheden.

4. Het leren van doelen te stellen: In de meeste vormen van vechtsporten / vechtkunsten wordt er een ‘prestatie systeem’ gehanteerd waarbij de banden en de streepjes op de banden (‘slips’) worden verdiend. Wanneer uw kind streeft naar een nieuwe band of slip dan leert hij waardevolle lessen over het instellen en het bereiken van zijn doelen.

5. Verhogen van hun Zelfvertrouwen:  Het gevoel van eigenwaarde krijgt een ‘boost’ doordat uw kind een nieuwe beweging beheerst of een nieuwe band verdient. De kinderen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde krijgen meestal meer vertrouwen naarmate de tijd die het kind stopt in het beoefenen in de vechtkunst/vechtsport

6. Het bevorderen van respect naar anderen: Tijdens het beoefenen van een vechtsport / vechtkunst is het vaak een vereiste dat degene naar zijn instructeur en medestudenten respect moet geven. In de kindercultuur van vandaag de dag is respect voor een autoriteit (ouders, leraren en andere volwassenen) niet altijd aanwezig. Door middel van het beoefenen van een vechtkunst / vechtsport zal uw kind leren wat respect is en hier aan herinnerd worden.

7. Het stimuleren van het oplossen van een conflict zonder te vechten: Denken dat vechtsporten / vechtkunsten het alleen kunnen oplossen door middel van fysiek geweld te gebruiken komt vaak van televisie en films. In veel vechtsporten / vechtkunsten wordt er geleerd hoe je op een vreedzame en niet gewelddadige manieren conflicten kunt oplossen en het belang van het vermijden van fysiek contact.

8. Het verbeteren van de luistervaardigheden: In de vechtkunst / vechtsport wordt geleerd hoe je beter kunt luisteren en je aandacht (focus) erbij kan houden. Waardoor het concentratievermogen verhoogt wordt en de ontwikkeling hierdoor verbeterd wordt.

9. Het ontwikkelen van teamwork: Er zijn maar weinig dingen die een kind zich eigen maakt in de vechtkunst / vechtsport zonder dat hij daar geholpen wordt door zijn mede beoefenaars. Samenwerken om nieuwe dingen te leren is een zeer belangrijke levensles die in de vechtkunst / vechtsport wordt onderwezen.

10. Verbetering van andere gebieden in het leven: De voordelen van de vechtkunst / vechtsport eindigen vaak niet alleen in de dojo / dojang (ruimte waar een vechtkunst wordt beoefend) maar ook ver daarbuiten. Het zelfvertrouwen, de verbeterde conditie, respecteren van anderen zal uw kind ook kunnen helpen om zijn of haar weg te vinden in het leren en in het omgaan met anderen op school,  thuis en in de algemene ontwikkeling van het kind op weg van volwassenheid.