Taekwondo

Koreaanse vechtkunst, gebaseerd op wapenloos vechten

De minimumleeftijd voor Taekwondo is 7 jaar.

Stijlvormen

Bij Stijlvormen (Taegeuk) worden er stoten, trappen, slagen en weringen volgens een gedefinieerd patroon uitgevoerd. Het is bij de stijlvormen belangrijk dat de verdedigings- en aanvalsvormen correct worden toegepast. Hierbij wordt gelet op kracht, ademhaling, balans, ontspanning en ritme.

Stap sparren

Stap sparring (Il-, I- of Sam-bo Taeryon) De bedoeling van deze oefeningen is dat de Taekwondoka het juiste gevoel van kracht en snelheid krijgt waarmee een verdediging gemaakt moet worden.

Zelfverdediging

Zelfverdediging (Hosinsul). Het demonstreren van verdedigingstechnieken tegen vasthouden, beetpakken en klemmen naar eigen inzicht uitgevoerd.  Hierbij maken we gebruik van de zwakke punten in de aanval van de tegenstander. Door het toepassen van gewrichtsmanipulaties en drukpunten kunnen we een aanval gecontroleerd stoppen.


Sparren

Sparren (Gyo-rugi ) volgens WTF-regelement en/of traptechnieken op kussen (Ban-Chayu Taeryon)

Taekwondo wedstrijden worden gekenmerkt door het veelvuldig gebruik maken van allerlei traptechnieken die in vele variaties en moeilijkheidsgradaties worden gebruikt. Hoe moeilijker (spektaculairder) de traptechniek wordt uitgevoert, hoe hoger de puntenwaardering.

Breektest

De breektest is een methode om de technische vaardigheid, precisie, durf en kracht van de technieken van de Taekwondoka te testen en vooral ook het concentratievermogen !


Doelstellingen van het taekwondo


Filosofie Taekwondo bandexamens 

Staat voor onschuldigheid en dat het een beginner betreft die geen eerdere kennis van Taekwondo heeft opgedaan

Staat voor ‘Aarde van waaruit een plant ontspruit en wortel schiet’. Met het behalen van de 8e geup is  de basis van Taekwondo gelegd

Staat voor de groei van de plant, de technieken beginnen zich te ontwikkelen

Staat voor de hemel waarnaar de plant zich begint te ontwikkelen in een boom, naarmate de taekwondo training vordert

Staat voor gevaar, waarschuwt de leerling om de controle te oefenen, is tevens een teken voor de tegenstander om uit de buurt te blijven

Staat voor volwassenheid en vaardigheid in taekwondo

Tae-Kwon-Do" is Koreaans voor tae: "springen, kicken of slaan met de voeten", kwon: "stoten, slaan met de hand of vuist", Do: "de kunst van" of "de manier van" of "levenswijze". Het is een levenswijze door middel van voet en vuist. Het is vooral bekend van de vele (hoge) traptechnieken, ook al bestaan er verscheidene handtechnieken die er ook bij horen.

Taekwondotraining kan de volgende onderdelen omvatten: